06-27576458 jejosi@aol.com

Methode

De muziekinstrumenten worden volgens traditionele methodes gebouwd, vrijwel uitsluitend met handgereedschappen.
Dit mede vanwege geluidsoverlast, stof en veiligheid. Elke les duurt 2,5 uur met een korte pauze. Iedere cursist werkt aan zijn eigen instrument op zijn eigen niveau. De docent zal u bijstaan en begeleiden bij elke stap die gemaakt moet worden voordat u uw eigen stradivarius of ander instrument kunt bespelen.

Eigen instrumenten

Of u nu een zelfontworpen instrument bouwt of een viool of guitar van een bouwplan, uw gekozen instrument zal een klankkleur hebben die u gecreëerd heeft, een instrument waar u trots op kunt zijn.
Om uw instrument te maken kunt u gebruik maken van het atelier tijdens openingsuren, van gespecialiseerde gereedschappen en deskundig advies.

Materialen

U kunt hout voor sjablonen en mallen in het atelier kopen, hout en andere materialen die nodig zijn voor het u gekozen instrument kunnen via het atelier besteld worden. Uiteraard mag u ook eigen hout van thuis meenemen.
De cursussen lopen het gehele jaar met uitzondering van de schoolvakanties en feestdagen.U kunt op elk moment instromen vanaf februari 2017.

Onze cursus

Zit u al jaren alleen achter uw werkbank of hebt u tot uw spijt nog nooit een schaaf in handen gehad? Kom dan bouwen in het snaarinstrumenten atelier.
De cursus is bedoelt voor iedereen met geduld en doorzettingvermogen  die interesse heeft om een snaarinstrument te bouwen.
Mocht u geen ervaring hebben in het maken van snaarinstrumenten dan raad ik u aan eerst met een klein snaarinstrument te beginnen. Tot de mogelijkheden behoren een vedel, trekkers guitar, een dansmeestersviooltje, een kleine lier of een hakkebord. In principe kunnen alle strijk- en tokkelinstrumenten gebouwd worden, zolang ze maar te vervoeren zijn. U beslist wat u wilt bouwen en samen kijken we of het te realiseren valt.

Lesstof

– Op de goede manier omgaan met de verschillende gereedschappen zodat er veilig en netjes gewerkt kan worden.
– Lezen en eventueel zelf tekenen van bouwplannen.
– Het maken van sjablonen en mallen.
– Omgaan met de verschillende soorten houten en hoe deze te bewerken. U leert hout schaven, buigen en afwerken maar ook snijwerk (onder andere reliëf), inleggen en lamineren.
– De verschillende onderdelen van het instrument op de goede manier samen te voegen, het gebruik van warme lijm en klemmen.
– Het instrument afwerken, lakken en besnaren.
– Het beïnvloeden van de klank en speelbaarheid van uw instrument.